środa, 26 marca 2014

Co warto wiedzieć o olejku z pestek winogron jako kosmetyku

„Natura sprzyja człowiekowi” – to prawda, która znajduje swoje potwierdzenie, nie tylko w medycynie (ziołolecznictwo, aromaterapia, homeopatia), ale również w kosmetologii. Dowodem, czego może być między innymi wyrób, jakim jest olej z pestek winogron. Co to takiego? Do czego może nam się przydać? I kiedy po niego sięgnąć?

Winogrona – nie tylko smakują…
Sięgając po te zielone lub czerwone, smaczne owoce, najczęściej usuwamy z ich miąższu pestki. Nawet przez myśl nam nie przejdzie, że… wyrzucamy bardzo cenny surowiec, z którego w innych warunkach powstaje olej – kosmetyk, który pozwala nam kompleksowo zadbać o skórę.

Olej z pestek winogron pozyskiwany jest z młodych winorośli metodą tłoczenia na zimno. Przy użyciu niskich temperatur, jest on również oczyszczany. Dzięki temu zatrzymuje w sobie wszystkie swoje naturalne właściwości.
Bogactwo składników, jakie się w nim znajdują, jest ogromne. Na liście komponentów znajdują się:
Witaminy: E, A, K i B6;
Kwasy tłuszczowe nienasycone – najwięcej jest kwasu linolowego;
Flawonoidy;
Lecytyna.

Kiedy warto sięgnąć po olej z pestek winogron?
Odświeżający Olej z pestek winogron 100% Bingo Spa 100 ml - trądzik, łojotokowe zapalenie skóry
Olej z pestek winogron to doskonały sprzymierzeniec kobiet, które pragną na dłużej zachować młody i atrakcyjny wygląd. Ma to związek z faktem, iż występuje w nim witamina E – nazywana „Witaminą Młodości”. Ta z kolei doskonale radzi sobie z tak zwanymi wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia skóry.

Poza tym olej ten to doskonały sposób na pielęgnację cery naczynkowej, co z kolei zawdzięcza zawartości w swoim składzie witaminy K.

Olej ten to również wsparcie dla cery trądzikowej, gdyż posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Regularne stosowanie tego specyfiku, może też pomóc w pielęgnacji cery dojrzałej, która jak wiadomo, jest szalenie wymagająca, gdyż staje się ona cieńsza i zmienia się jej gęstość. Niewiele kosmetyków jest w stanie „nie zaszkodzić” tak wrażliwej cerze.

Po ten naturalny preparat, powinny też sięgnąć osoby, które chciałyby poprawić kondycję swoich włosów. Dzięki jego używaniu stają się one bardziej miękkie i milsze w dotyku. W przypadku włosów kręconych – podkreśla ich naturalny skręt. Idealnie sprawdza się, jako środek wygładzający włosy. Poza tym jego lekka konsystencja, nie powoduje obciążenia włosów, jednocześnie je nawilżając i odżywiając.

Olej z pestek winogron, można też wykorzystać, gdy nasze paznokcie są w nie najlepszym stanie. Wcierany w płytkę paznokcia, uelastycznia ją i pozostawia odpowiednio natłuszczoną i odżywioną.

Znany jest także z poprawy wydzielania sebum i odpowiedniej regulacji gruczołów łojotokowych. Dlatego zalecany jest osobom walczącym z łuszczycą

Nakładamy go wprost na skórę / włosy / paznokcie. Ponieważ doskonale się wchłania i nie pozostawia tłustych śladów, można go stosować również do nocnej pielęgnacji. Wtedy też nasza skóra najlepiej będzie czuła jego działanie (kiedy śpimy jest ona najbardziej aktywna i dużo lepiej przyjmuje wszelkie kosmetyki, które na nią nakładamy).

Nie tylko w służbie piękna
Oczywiście olej z pestek winogron, znajduje też swoje zastosowanie w … kuchni. Można na nim smażyć lub dodawać go do różnego rodzaju sałatek.
Idealnie sprawdza się przy masażach relaksacyjnych, ale trzeba uważać, by nie przesadzić z jego ilością.

Może też stać się dodatkiem do kąpieli. 

3 komentarze:

  1. ja niestety zmagam się z łuszczycą i mam ten olej na swojej liście

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również nigdy nie używałam takiego olejku ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...