środa, 19 listopada 2014

Olejek rycynowy w kosmetyce? TAK!

Znacie olejek rycynowy? Na pewno znacie, na pewno wasze babcie wielokrotnie go używały do różnych rzeczy, bo olejek rycynowy chociaż kojarzy się głównie z lekarstwem na zatwardzenie ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. I o tym będzie właśnie dzisiejszy post. Zapraszam do lektury :)



Olejek rycynowy otrzymywany jest z nasion rącznika, jest tłuszczem płynnym, roślinnym. Rącznik to gatunek z rodzaju wilczomleczowatych, jest uprawiany jako roślina ozdobna, oleista. Nasiona rącznika zawierają substancję trującą, ale na szczęście podczas obróbki trucizna to zostaje wytrącona i dlatego olejek rycynowy może być bezpiecznie stosowany.
Jako ciekawostkę potem wam, że te silnie trujące związki znajdujące się w nasionach rącznika zwane albuminotoksynami maja bardzo nęcący wygląd. Kuszą i zachęcają do oglądania ich z bliska szczególnie niczego nieświadome dzieci.  Trzeba jednak bardzo mocno uważać na tą roślinę, bo jeśli dziecko zerwie te nasiona i nie daj Boże połknie może się to skończyć poważnym zatruciem, a nawet śmiercią.

No dobra, ciekawostka ciekawostką, nie mam was zamiaru straszyć. Na szczęście rącznik uprawiany jest głównie w Afryce, wschodniej i środkowej części Azji, w Stanach Zjednoczonych i Brazylii. Dla nas natomiast ważne jest skład i działanie olejku rycynowego. Jak już wspominałam olejek rycynowy ma bardzo szerokie zastosowanie i to w kosmetyce głównie! :)

Olejek rycynowy jest cieczą i charakterystycznym zapachu i kwaskowatym smaku. W skład olejku rycynowego wchodzą:

* kwas rycynowy
* kwas oleinowy
* kwasy nasycone
* kwas linolenowy
* białka
* rycyna
* rycynina

Tak bogaty skład olejku rycynowego sprawia, że olejek rycynowy może używać:

By wzmocnić włosy


Olejek rycynowy może być używany do produkcji domowych maseczek na włosy albo po prostu wmasowywany w skórę głowy, dzięki czemu ograniczymy wypadanie włosów. Jeśli chcecie poczytać więcej na ten temat zapraszam do lektury bardzo ciekawego posta na blogu pewnej włosomaniaczki KLIK KLIK (tutaj dasz link).

By poprawić kondycję paznokci


Olejek rycynowy możemy nakładać pędzelkiem albo szczoteczką na paznokcie pamiętając przy tym o dokładnym masażu. Taki zabieg poprawi kondycję paznokci, staną się mniej łamliwe, będą bardziej wytrzymałe na zmienne warunki pogodowe i długie moczenie w wodzie (mam tu na myśli szczególnie panie, które nie mają zmywarek a ich dłonie maja dość płynu do mycia naczyń).

By nasze rzęsy i brwi były długie gęste i lśniące


Nie ma co ukrywać, że właśnie mamy modę na długie, piękne rzęsy. Salony kosmetyczne prześcigają się w ofertach promocyjnych na doklejanie sztucznych rzęs. Nie każda z nas jednak chciałaby takie mieć, są wśród nas przecież zwolenniczki natury. Tylko jak sprawić, by nasze rzęsy rosły bujnie? Może jakieś drogie odżywki, może tusze do rzęs pogrubiające, podkręcające, wydłużające rzęsy.. a może po prostu zamiast szukać drogich rozwiązań wystarczy kupić w aptece olejek rycynowy za 6 zł? :)
Oczywiście, że tak! Jeśli będziesz codziennie, regularnie wcierać we rzęsy i brwi olejek rycynowy to zapewnisz sobie zalotnie spojrzenie i na efekt nie będziesz musiała zbyt długo czekać, gwarantuję! :)

By szybciej pozbyć się trądziku


A co z trądzikiem? Czy te uporczywe pryszcze, wągry, zaskórniki, gule muszą być szczególnie traktowane by dały spokój naszej twarzy raz na zawsze? Oczywiście, że tak! Jednak wcale nie musisz wydawać fortuny na drogie dermokosmetyki, wystarczy olejek rycynowy. Olejek rycynowy nakładaj po prostu regularnie na twarz, tak jak to robisz ze zwykłym kremem, a zobaczysz, że szybciej pozbędziesz się trądziku.

Nawet na łuszczycę!


Wiecie, że olejek rycynowy jest dobry nawet dla osób mających łuszczycę? Przez to, że jest tłusty, nakładany na łuszczącą się skórę natychmiast ją nawilża i łagodzi podrażnienia. Jeśli więc zmagasz się z tą paskudną chorobą wypróbuj olejku rycynowego. Jeśli będziesz niezadowolona ( w co wątpię!) to nie stracisz fortuny, wszak to tylko kilka złotych, a więc niedroga inwestycja.

Jak widzicie olejek rycynowy ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ja też trzymam go na swojej półce z kosmetykami i nie zapominam o tym, bo co jakiś czas go stosować, a to na włosy, a to na paznokcie, a to zwyczajnie na skórę. Jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, że olejek rycynowy jest dodawany do wielu kosmetyków… wystarczy poczytać skład. To co, robimy przegląd kosmetycznej półki? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...