Pokazywanie postów oznaczonych etykietą olejki bingo spa. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą olejki bingo spa. Pokaż wszystkie posty

środa, 26 marca 2014

Co warto wiedzieć o olejku z pestek winogron jako kosmetyku

„Natura sprzyja człowiekowi” – to prawda, która znajduje swoje potwierdzenie, nie tylko w medycynie (ziołolecznictwo, aromaterapia, homeopatia), ale również w kosmetologii. Dowodem, czego może być między innymi wyrób, jakim jest olej z pestek winogron. Co to takiego? Do czego może nam się przydać? I kiedy po niego sięgnąć?

Winogrona – nie tylko smakują…
Sięgając po te zielone lub czerwone, smaczne owoce, najczęściej usuwamy z ich miąższu pestki. Nawet przez myśl nam nie przejdzie, że… wyrzucamy bardzo cenny surowiec, z którego w innych warunkach powstaje olej – kosmetyk, który pozwala nam kompleksowo zadbać o skórę.

Olej z pestek winogron pozyskiwany jest z młodych winorośli metodą tłoczenia na zimno. Przy użyciu niskich temperatur, jest on również oczyszczany. Dzięki temu zatrzymuje w sobie wszystkie swoje naturalne właściwości.
Bogactwo składników, jakie się w nim znajdują, jest ogromne. Na liście komponentów znajdują się:
Witaminy: E, A, K i B6;
Kwasy tłuszczowe nienasycone – najwięcej jest kwasu linolowego;
Flawonoidy;
Lecytyna.

Kiedy warto sięgnąć po olej z pestek winogron?
Odświeżający Olej z pestek winogron 100% Bingo Spa 100 ml - trądzik, łojotokowe zapalenie skóry
Olej z pestek winogron to doskonały sprzymierzeniec kobiet, które pragną na dłużej zachować młody i atrakcyjny wygląd. Ma to związek z faktem, iż występuje w nim witamina E – nazywana „Witaminą Młodości”. Ta z kolei doskonale radzi sobie z tak zwanymi wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia skóry.

Poza tym olej ten to doskonały sposób na pielęgnację cery naczynkowej, co z kolei zawdzięcza zawartości w swoim składzie witaminy K.

Olej ten to również wsparcie dla cery trądzikowej, gdyż posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Regularne stosowanie tego specyfiku, może też pomóc w pielęgnacji cery dojrzałej, która jak wiadomo, jest szalenie wymagająca, gdyż staje się ona cieńsza i zmienia się jej gęstość. Niewiele kosmetyków jest w stanie „nie zaszkodzić” tak wrażliwej cerze.

Po ten naturalny preparat, powinny też sięgnąć osoby, które chciałyby poprawić kondycję swoich włosów. Dzięki jego używaniu stają się one bardziej miękkie i milsze w dotyku. W przypadku włosów kręconych – podkreśla ich naturalny skręt. Idealnie sprawdza się, jako środek wygładzający włosy. Poza tym jego lekka konsystencja, nie powoduje obciążenia włosów, jednocześnie je nawilżając i odżywiając.

Olej z pestek winogron, można też wykorzystać, gdy nasze paznokcie są w nie najlepszym stanie. Wcierany w płytkę paznokcia, uelastycznia ją i pozostawia odpowiednio natłuszczoną i odżywioną.

Znany jest także z poprawy wydzielania sebum i odpowiedniej regulacji gruczołów łojotokowych. Dlatego zalecany jest osobom walczącym z łuszczycą

Nakładamy go wprost na skórę / włosy / paznokcie. Ponieważ doskonale się wchłania i nie pozostawia tłustych śladów, można go stosować również do nocnej pielęgnacji. Wtedy też nasza skóra najlepiej będzie czuła jego działanie (kiedy śpimy jest ona najbardziej aktywna i dużo lepiej przyjmuje wszelkie kosmetyki, które na nią nakładamy).

Nie tylko w służbie piękna
Oczywiście olej z pestek winogron, znajduje też swoje zastosowanie w … kuchni. Można na nim smażyć lub dodawać go do różnego rodzaju sałatek.
Idealnie sprawdza się przy masażach relaksacyjnych, ale trzeba uważać, by nie przesadzić z jego ilością.

Może też stać się dodatkiem do kąpieli. 

poniedziałek, 25 lutego 2013

Olej sojowy w walce z łuszczycą




Olej sojowy jak sama nazwa wskazuje powstaje z ziaren soi, jej pokruszone nasiona wydzielają żółtą ciecz o neutralnym zapachu i smaku. Zawiera witaminę E, która gwarantuje skórze młodzieńczy wygląd oraz lecytynę, która wytwarza barierę ochronną. Olej sojowy wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, spożywczym, kosmetycznym oraz jako biopaliwo. Ze względu na swoje właściwości i skład jest cennym dodatkiem stosowanym do wyrobu kosmetyków. Bardzo dobrze nawilża oraz natłuszcza skórę i włosy. Olej sojowy najczęściej można spotkać w: olejkach do kąpieli, olejkach do ciała, emulsjach. Przeznaczony do cery tłustej i mieszanej ze skłonnościami do łojotoku. Bardzo dobrze się wchłania i utrzymuje skórę nawilżoną i gładką.

Olej sojowy jest idealnym wręcz preparatem w walce z chorobami skóry, nie dość, że jest produktem naturalnym, to jeszcze jest bardzo dobrze tolerowany. Optymalny poziom nawilżenia skóry zapewnia jej nie tylko piękny wygląd, ale także zdrowie. Taka skóra jest bardziej odporna na czynniki zewnętrzne i choroby. Olej sojowy dzięki temu, że łagodzi stany zapalne i chroni przed utratą wilgoci, zalecany jest także do walki z łuszczycą.

Łagodzący choroby skóry olejek z soi Bingo Spa

Jak można stosować olej sojowy, aby wydobyć z niego to, co najlepsze?

Do kąpieli:

Dodając kilka kropel oleju sojowego do kąpieli, zapewniamy prawidłowe nawilżenie skórze na całym naszym ciele. Po takiej kuracji nie musimy już używać mleczka natłuszczającego. Skóra będzie jedwabiście gładka lecz nie przetłuszczona. Kąpiel w olejku dobrze jest regularnie powtarzać.


Do masażu:

Olejek sojowy bardzo dobrze sprawdza się także jako kosmetyk do masażu. Wykonując masaż poprawiamy sobie krążenie, usuwamy zmęczenie oraz relaksujemy się po ciężkim dniu. Ponieważ łuszczyca nazywana jest chorobą duszy, każdy chory wie jak duże znaczenie w rozwoju choroby ma wyciszenie i relaks.


Dodaj do kosmetyku:

Każdy z nas ma jakieś swoje przyzwyczajenia, z których czasami trudno zrezygnować. Jeśli nie chcemy zastępować ulubionego kosmetyku olejem sojowym, możemy go po prostu połączyć z kosmetykami, które stosowałyśmy do tej pory. Dodajmy kilka kropel do szamponu, olejku do kąpieli, mleczka do demakijażu, albo rozprowadźmy kropelkę oleju sojowego na dłoni i wymieszajmy z fluidem.


Maseczki:

Olej sojowy można dodawać do gotowych maseczek lub przygotować maseczkę z produktów dostępnych w każdej lodówce. Ponieważ łuszczyca w zaawansowanym stadium zajmuje duże partie skóry, podaję przepis na maskę, którą stosujemy na całe ciało:

Maseczka z drożdży: kostka drożdży, sok z połowy cytryny, olej sojowy – dodajemy go stopniowo, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Papkę nakładamy na zmienione chorobowo miejsca, po około 30 minutach zmywamy. Zabieg najlepiej powtórzyć 2-3 razy w tygodniu.

Oleju sojowego nie da się przedawkować, więc  używajmy go równie często jak pozostałe kosmetyki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...